Για όσους ταξιδεύουν για την Γεωργία: Μεγάλη γεωργιανή επιχείρηση, η Ρωσία ετοιμάζει «απάντηση» Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Νότια Οσετία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008 από τα ΝΕΑ on line

Χάρτης Γεωργίας

Γεωργιανά άρματα μάχης κοντά στο Τσχινβάλι

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στη Νότια Οσετία εξαπέλυσε η Γεωργία. Υπό πολιορκία η πρωτεύουσα Τσχινβάλι, πολύνεκρες μάχες στα περίχωρα. Η Μόσχα μιλά για νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ενώ η Τιφλίδα καταγγέλλει ρωσικούς βομβαρδισμούς σε γεωργιανό έδαφος.

Οι γεωργιανές δυνάμεις ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, με στρατό, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη και περιοδικούς βομβαρδισμούς από πυροβολικό. Αφορμή, όπως αναφέρουν, ο βομβαρδισμός γεωργιανών χωριών από αυτονομιστές της αποσχιθείσας περιοχής.

Toυλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από γεωργιανά αεροσκάφη SU-25, ενώ οι καταγγελίες υπήρξαν για επίθεση εναντίον ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που κατευθύνονταν στο Τσχινβάλι από τη Βόρειο Οσετία.

Η Γεωργία ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί «μία διαρκής ειρήνη» και μόνο κατόπιν θα προχωρήσει σε «διάλογο και ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

Μεγάλο τμήμα του εδάφους της Νότιας Οσετίας και τουλάχιστον 11 χωριά έχουν καταληφθεί από γεωργιανές δυνάμεις.

Το Τσχινβάλι βρίσκονταν από νωρίς το πρωί υπό πολιορκία και τελικώς οι γεωργιανές δυνάμεις εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε αργότερα ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης «απελευθερώθηκε».

Εντούτοις, ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Εντουάρντ Κακόιτα διέψευσε τις δηλώσεις αυτές, διαβεβαιώνοντας από ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι «ελέγχουμε πλήρως την πρωτεύουσά μας». Εντούτοις, επιβεβαίωσε ότι «μάχες γίνονται γύρω από το Τσχινβάλι».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τεϊμουράζ Μαμσούροφ, προέδρου της Βόρειας Οσετίας, η οποία είναι μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη, βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο κ. Μαμσούροφ.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται στο χωριό Ντζάβα κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου κατευθύνονται 40 οχήματα μεταφέροντας εφόδια και με σκοπό να απομακρύνουν αμάχους. Αλλα 100 λεωφορεία είναι έτοιμα να κινηθούν όταν δοθεί σχετική εντολή, ενώ όπως υπολογίζεται έως τώρα έχουν μεταφερθεί σε ιδρύματα και νοσοκομεία της Βόρειας Οσετίας περισσότεροι από 1.600 άμαχοι –κυρίως παιδιά.

Ρωσική «απάντηση»

Η διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, τα οποία σταθμεύουν στο Τσχινβάλι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ειρηνευτική διαδικασία, που η Τιφλίδα χαρακτήρισε «νεκρή», ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πυρά από γεωργιανές δυνάμεις.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι «αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες», μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν στη Νότια Οσετία από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς. Αλλες πληροφορίες από μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες.

Νωρίτερα ο Γεωργιανός υπουργός είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του ερευνά την πληροφορία για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε γεωργιανό έδαφος, τονίζοντας ότι «εάν είναι αλήθεια, έχουμε να κάνουμε με απολύτως κατηγορίας εξέλιξη των γεγονότων και ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια».

Η πληροφορία ανέφερε ότι δύο ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας και βομβάρδισαν δύο τοποθεσίες. Αλλά και ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μίλησε για «μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γεωργίας» και κάλεσε τη Μόσχα «να σταματήσει να βομβαρδίζει τις ειρηνικές πόλεις της Γεωργίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξετάζει «αριθμό έκτακτων μέτρων για την επιστροφή της Νότιας Οσετίας σε ειρηνικό κανάλι, την υπεράσπιση του αμάχου πληθυσμού, βάσει της ειρηνευτικής δικαιοδοσίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και την προστασία των Ρώσων πολιτών και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».

Στο Κρεμλίνο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα προεδρεύσει ο Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το Πεκίνο ότι οι «επιθετικές κινήσεις της Γεωργίας» θα έχουν «μία απάντηση» από τη ρωσική πλευρά.

Παράλληλα, όλα τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εθελοντές από τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία έχει επίσης αποσχιστεί από τη Γεωργία, καθώς και κοζάκοι από το ρωσικό Νότο κατευθύνονται στην περιοχή για να ενισχύσουν την άμυνα της Νότιας Οσετίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που συνήλθε εκτάκτως έπειτα από ρωσικό αίτημα, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε κοινή ανακοίνωση, καθώς υπήρξε διαφωνία σε ανακοίνωσε η οποία καλούσε και τις δύο πλευρές να αποκηρύξουν τη βία.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και τις δύο πλευρές να αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις», ενώ ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση και ζήτησε τερματισμό της βίας και διάλογο μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

Από την πλευρά του ο Οργανισμόw για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εκφράζει «βαθειά ανησυχία» και καλεί άμεσα σε διάλογο. «Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη και μια άμεση κλιμάκωση είναι πολύ πιθανή», επισήμανε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ.

2nd round

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Ε.Ε – ΗΠΑ – ΟΑΣΕ, ενώ στο ΣΑ του ΟΗΕ ξεκίνησαν συνομιλίες για ειρήνευση. Γερμανία. Βερολίνο, Λονδίνο, Βουκουρέστι και Ε.Ε. ζήτησαν τερματισμό των εχθροπραξιών και επανέναρξη διαλόγου για ειρηνική επίλυση του προβλήματος Γεωργίας-Ν. Οσετίας.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα στείλουν κοινή αντιπροσωπεία στη Γεωργία με σκοπό να επιτύχουν την κατάπαυση του πυρός στη Νότια Οσετία, όπως διευκρίνισε απόψε η προεδρεύουσα της ΕΕ Γαλλία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στη Νότια Οσετία» και μετά από «πολλαπλές επαφές» που είχε από το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νότιο Καύκασο, ο Σουηδός Πέτερ Σέμνεμπι, έχει ήδη αναχωρήσει για την περιοχή, ανέφερε νωρίς απόψε το γραφείο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα.

Ο τελευταίος συνομίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γεωργίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Εκατερίνε Τκεσελασβίλι. «Τους ζήτησα να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός», διευκρίνισε ο Σολάνα σε ανακοίνωσή του. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές και με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα με τον ΟΑΣΕ, ώστε να βρούμε μια λύση για ειρηνική διέξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

Στη Γεωργία μεταβαίνει εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Πέτρας Βαϊτεκούνας, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της χώρας, Βάλντας Αντάμκους.

Συνομιλίες Ρωσίας με ΗΠΑκαι Γερμανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προέτρεψε τις ΗΠΑ να πείσουν τη Γεωργία να σταματήσει αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «επίθεση» κατά της Νότιας Οσετίας, ανακοινώθηκε απόψε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως ο κ. Λαβρόφ είχε σήμερα τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

«Επέμεινε (ο κ. Λαβρόφ) ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την παράνομη δράση της γεωργιανής πλευράς, την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη ζώνη των μαχών και την επιστροφή στην εφαρμογή όλων των προηγούμενων συμφωνιών» αναφέρει το υπουργείο.

Παρόμοια μηνύματα απέστειλε ο κ. Λαβρόφ τόσο στον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και στον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ξεκίνησε η νέα σύνοδος του ΣΑ ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνήλθε και πάλι στη Νέα Υόρκη στην προσπάθεια να εξευρεθεί μία διέξοδος στην κλιμάκωση της βίας στη Νότια Οσετία.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου -Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία- συναντήθηκαν προτού ξεκινήσει η επίσημη συνεδρίαση και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα κείμενο.

Η δήλωση η οποία μελετάται από το Συμβούλιο καλεί τα μέρη της σύγκρουσης -τη Ρωσία και τη Γεωργία- «να αποκηρύξουν νέες πράξεις βίας», δήλωσε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κάλεσε τη Ρωσία να «σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και να αποσύρει τα μάχιμα στρατεύματά της από το γεωργιανό έδαφος», σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ συνεργάζονται ενεργά με τους Ευρωπαίους εταίρους τους για το ξεκίνημα μιας διεθνούς μεσολάβησης», ανέφερε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Έχουμε επείγουσα ανάγκη την υποστήριξη της Ρωσίας σε αυτές τις προσπάθειες».

«Υπογραμμίζουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, όπως έχει καθορισθεί σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1808 του Απριλίου 2008», πρόσθεσε η Ράις.

Αυτοσυγκράτηση ζητά ο Ομπάμα

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε σήμερα τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Γεωργία να δείξουν αυτοσυγκράτηση στην κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη Νότια Οσετία.

«Καταδικάζω έντονα τη βία στη Γεωργία και ζητώ τον άμεσο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ομπάμα. «Τώρα είναι η στιγμή για να δείξουν αυτοσυγκράτηση η Γεωργία και η Ρωσία και να αποφύγουν την κλιμάκωση σε πόλεμο ευρείας κλίμακας. Η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να γίνει σεβαστή», προσθέτει ο γερουσιαστής, ταυτιζόμενος σε αυτό το σημείο με τη θέση της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ο Ομπάμα ζήτησε επίσης να γίνουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων πλευρών και είπε ότι οι ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί θα πρέπει να βοηθήσουν για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Την απόσυρση της Ρωσίας από τη Γεωργία ζητά ο Μακέιν

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το Λευκό Οίκο, Τζον Μακέιν, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσυρθεί άμεσα από τη Γεωργία και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ρωσία θα πρέπει να διακόψει άμεσα και άνευ όρων τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Γεωργίας», είπε ο Μακέιν μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Αιόβα. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προκαλέσουν άμεσα μια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να ζητηθεί από τη Ρωσία να ανακρούσει πρύμναν», πρόσθεσε.

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι και συνέστησε επίμονα την έναρξη διαλόγου προκειμένου να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν.

Ο Ερντογάν δήλωσε στον πρόεδρο Σαακασβίλι πως η Τουρκία «παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης» και υπογράμμισε «τη σημασία μιας επίλυσης της σύγκρουσης με άμεσες συνομιλίες», σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν.

Επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, που είναι γειτονική χώρα, προστίθεται στο κείμενο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


2 Comments to “Για όσους ταξιδεύουν για την Γεωργία: Μεγάλη γεωργιανή επιχείρηση, η Ρωσία ετοιμάζει «απάντηση» Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Νότια Οσετία”:
  1. Mike Miskis says:

    Το χρονικό (άλλου ενός) προαναγγελθέντος πολέμου. Μου αρέσει η “βαθιά ανησυχία” των δυτικών…!!

  2. Musashi says:

    Πάντως τα παιδιά από την Γεωργία που γνώρισα ανησυχούσαν εδώ και ένα χρόνο για πόλεμο με την Ρωσία…η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτοί οι Οσέτιοι βρέθηκαν ανάμεσα στα δύο lobby της Ρωσίας και της Αμερικής (Γεωργίας)

You must be logged in to post a comment.