Ο πιο αδύναμος κρίκος…

…της μετάδοσης

Όπως όλοι ξέρουμε σε κάθε σύστημα  μετάδοσης κίνησης υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος. Ανάλογα με το είδος της καταπόνησης (κρουστική ή δυναμική), συνήθως κάποιο από τα εξαρτήματα μετάδοσης της κίνησης καταρρέει όταν ξεπεράσει το αντίστοιχο  όριο της αντοχής του.

Τότε είναι που ανακαλύπτουμε ΠΟΙΟΣ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην μετάδοση του οχήματός μας. Φυσικά όλοι ξέρουμε τις βασικές αρχές προστασίας των οχημάτων μας, (πχ δεν στρίβουμε με  μπλοκέ, δεν μπλοκάρουμε εν κινήσει, ή δεν κολλάμε το πόδι στο πάτωμα κλπ).

Όμως πολλές φορές, η απειρία, η ανθρώπινη φύση ή κάποιος άλλος παράγοντας, προκαλεί την υπέρβαση των ορίων αντοχής κάποιου εξαρτήματος της μετάδοσης.

Στη δραστηριότητα της Οίτης τον Δεκέμβριο, σε κάποια προσπάθεια ανάβασης στο γλιστερό τερέν, πάνω στην ένταση της στιγμής κούμπωσα το μπροστινό διαφορικό με τους τροχούς να σπινάρουν. Σαν αποτέλεσμα είχε να ακουστεί ένας είχος πολύ διαφορετικός από τον συνήθη ήχο του σπασίματος. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε κανονικά. Στην επόμενη δραστηριότητα στα Αντιχάσια διαπιστώθηκε ότι το μπροστινό μπλοκέ δεν δούλευε.

Στο τελευταίο ταξίδι στην Γερμανία επισκέφτηκα την ORC και τους ανέφερα το πρόβλημα. Εκεί μου εξήγησαν τις πιθανές αιτίες του προβλήματος και μου είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση έχει προβλεφθεί να στραβώνει ένας πείρος. Πήρα μαζί μου κάποια ανταλλακτικά που μπορεί να είχαν πρόβλημα και μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα πήγα κατευθείαν στο συνεργείο της Mercedes.

Μετά από το λύσιμο του μηχανισμού εμπλοκής διαπιστώθηκε αυτό:

24022009316small

Ο πείρος εμπλοκής είχε στραβώσει χωρίς καμία άλλη συνέπεια. Τύχη ή πρόβλεψη του κατασκευαστή? Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, αλλά το σίγουρο είναι ότι μου κόστισε …40€ και χρόνο επισκευής …μισή ώρα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο μέλλον θα κουμπώνω το διαφορικό με τους τροχούς σπιναρισμένους. Είπαμε, εμπειρία είναι τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν!


3 Comments to “Ο πιο αδύναμος κρίκος…”:
  1. Παναγιώτης says:

    Εύχομαι “σιδερένιο” το μπλοκέ σου…

  2. Mike Miskis says:

    Πράγματι, σε εκδρομικό τουτού δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις αυτό.

    …τώρα που θυμάμαι, στην Οίτη ακούστηκε από το G ένα απότομο “ΚΙΟΥ!!!” κάποια στιγμή…

  3. Musashi says:

    Αυτό ρε φίλε δεν είναι πείρος, αυτό είναι όλμος……….

You must be logged in to post a comment.