Αντιχάσια Όρη, 8-9-10 Φεβρουαρίου

Στα Αντιχάσια Όρη και στην ευρύτερη περιοχή θα πραγματοποιηθεί η επόμενή μας δραστηριότητα. Η περιοχή βρίσκεται στα σύνορα των νομών Γρεβενών, Λάρισας και Τρικάλων και την επισκεπτόμαστε πρώτη φορά. Θα μείνουμε σε ξενώνα στο χωριό Λογγά (φωτογραφία). Γράψτε comment με όνομα και αριθμό ατόμων για να τακτοποιήσω τις κρατήσεις.

Παναγιώτης

logga.jpg


20 Comments to “Αντιχάσια Όρη, 8-9-10 Φεβρουαρίου”:
  1. Musashi says:

    38 χλμ. από την Καλαμπάκα, στα σύνορα με την επαρχία Ελασσόνας, σε υψόμετρο 1.000 μ., ανάμεσα στις κορυφές των Αντιχασίων Τύμπανο (1.250 μ. υψ.), Λιάκο (1.250 μ.), Κουρούτα (1.150 μ.) και Ματούλα Ράχη (1.150 μ.), βρίσκεται το χωριό Λογγάς. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και συμπληρωματικά ασχολούνται με δασικές εργασίες και την καλλιέργεια οσπρίων. Το χειμώνα μένουν στο Λογγά 200 άτομα που το καλοκαίρι τριπλασιάζονται.

    Δάση οξιάς και βαλανιδιάς σε έκταση 20.000 στρ. φιλοξενούν άγρια ζώα και πουλιά (αγριογούρουνα, τσακάλια, ασβούς, ζαρκάδια, λύκους και αλεπούδες, σαΐνια και πέρδικες). Η θέση “Κορομηλιά” είναι πέρασμα αγριογούρουνων. Από πηγές των γύρω βουνών (Μπαρμπέρης, Τρία Αλώνια και Κρεβάτια οι πιο γνωστές) πηγάζουν τα Ρέματα της Βερβέρας, του Γαλανού και της Καραβίδας.

    Από την κορυφή του Λιάκου φαίνονται τα Μετέωρα και ο κάμπος των Τρικάλων. Από τον Τύμπανο και το Κούκι, η Λάρισα, τα Γρεβενά και τα Μετέωρα.

    Στη θέση “Τρία Αλώνια”, όπου πράγματι σώζονται παλιά αλώνια, ο περιβάλλων χώρος με φυσικές πηγές, ανάμεσα σε οξιές και βαλανιδιές, έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει αναψυχή (ξύλινες κατασκευές, παιδική χαρά). Στην ίδια περιοχή κατασκευάζεται λίμνη 200 στρεμμάτων. Τρεις παλιοί νερόμυλοι και δριστέλλες σώζονται στα Μύλια, 2 χλμ. προς το Γερακάρι. Ένα χλμ. έξω από το χωριό σώζονται τα θεμέλια γεφυριού, που σήμερα λέγεται Παλιογέφυρο.

    Το χωριό δημιουργήθηκε κατά τον 15ο αιώνα σύμφωνα με την παράδοση και από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν ήταν ο αρχικλέφτης Πλιάτσικας, για τον οποίο σώζεται δημοτικό τραγούδι. Κατά τον πόλεμο του 1897 λειτούργησαν τουρκικός και ελληνικός σταθμός στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.

    Στο Λογγά ζουν και δουλεύουν χτίστες της πέτρας, ξυλουργοί και κυρατζήδες. Το χωριό πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο: στις 20 Μαΐου και στις 6 Αυγούστου. Στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται και το ετήσιο αντάμωμα των καταγόμενων από το Λογγά. Με την ευκαιρία γέροντες και γερόντισσες τραγουδούν σε χορούς τραγούδια της περιοχής.

    ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Κοκορέτσι στα καφενεία. Λαχανόπιττες στα σπίτια.
    ΑΓΟΡΑΣΤΕ Μοσχόγκορτσα (μικρά αρωματικά αχλάδια), πολλά είδη φασολιών, ζαρζαβατικά και αγριολάχανα από τους παραγωγούς.
    ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τα Τρία Αλώνια και το Λιάκο.
    ΣΠΟΡ Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας (ιδιαίτερα το Μάϊο) από τα ρέματα. Ορειβασία προς το Λιάκο, Τύμπανο και Κούκι.
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το αντάμωμα της 6ης Αυγούστου. Μαζέψτε αγριόχορτα και μανιτάρια το φθινόπωρο.

  2. Παναγιώτης says:

    Μπράβο φιλαράκι…

  3. Mike Miskis says:

    Μπορείς να σκανάρεις τον σχετικό χάρτη, ή μέρος του?

    Τι θα λέγατε για διαβίωση το Σάββατο (1 νύχτα ξενώνας και η επόμενη διαβίωση)?

  4. Παναγιώτης says:

    Προτιμώ Παρασκευή τζακάκι στον ξενώνα και Σάββατο τζακάκι στον ξενώνα…

  5. stelios says:

    Πόση ώρα είναι μέχρι το Ξενώνα; Κανείς μας δεν έχει ξαναπάει;

  6. Mike Miskis says:

    Ο ξενώνας άνοιξε πολύ πρόσφατα, πρέπει να είναι από Αθήνα 4 ώρες και από Θεσ/κη 2-2,5.

  7. Dinos says:

    Συμφωνώ με Πάνο.
    x2

  8. Iakovos says:

    Iakovos x2

  9. Γιώργος Χ2

  10. vlassis says:

    Vant x4

  11. vlassis says:

    Τζακακι και κουβεντουλα

  12. Musashi says:

    Ο βιότοπος “Όρη Αντιχάσια-Μετέωρα” καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα από τα Αντιχάσια Όρη, τα οποία βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Είναι βουνά χαμηλά, οι κορυφές τους έχουν ύψος μεταξύ 1.000 και 1.500μ. και διασχίζονται από μικρά ορεινά ποτάμια, σπουδαιότερα των οποίων είναι ο Μουργκάνης και ο Ληθαίος, που είναι παραπόταμοι του Πηνειού ποταμού.

    Στο δυτικό τμήμα της περιοχής περιλαμβάνονται οι βράχοι των Μετεώρων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση βόρεια της Καλαμπάκας και δεσπόζουν στην αρχή της κοιλάδας του Πηνειού.

    Η περιοχή προστασίας αποτελεί ένα μωσαϊκό από διαφορετικούς τύπους βλάστησης με κοινό παρονομαστή τον υπομεσογειακό χαρακτήρα τους. Η ποικιλότητα της βλάστησης αποδίδεται κυρίως στο υπερθαλάσσιο υψόμετρο, το μητρικό πέτρωμα και το έδαφος, την έκθεση, τον ορίζοντα, την επίδραση του ανθρώπου κ.α.

    Το μεγαλύτερο μέρος (χαμηλότερο) της περιοχής καλύπτεται από την παραμεσογεική ζώνη βλαστήσεως (Quercetalia pybescentis) και μόνο ένα μικρό μέρος στα ψηλότερα σημεία καλύπτεται από τη ζώνη της οξιάς (Fagetalia).

    Το κυρίαρχο δασικό είδος είναι η Q. frainetto, που συχνά αναμείγνύεται με Q. cerris και Q. pybescens.

    Στην περιοχή εμφανίζονται δύο ενδημικά είδη χλωρίδας : Centaurea Kalabakensis και Centaura lactiflora.

    Η περιοχή είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα επειδή σε αυτή καταγράφτηκαν 46 είδη και υποείδη πουλιών του Παραρτήματος I της οδηγίας 79/409 και 59 SPEC.

    Στο βιότοπο φιλοξενείται η μια από τις 4 τελευταίες αποικίες του τσίφτη (Milvus migrans) που έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα, είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση από την Ελλάδα και τρωτό ευρωπαϊκά, ενώ η περιοχή είναι ταυτόχρονα και η σημαντικότερη της Ελλάδας για τον ασπροπάρη (Neophron percnopterus) ο οποίος απειλείται με εξαφάνιση ευρωπαϊκά.

    Επειδή ικανοποιεί και πολλά άλλα κριτήρια και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της χώρας έχει μεγάλη σημασία για τη συνοχή του δικτύου προστατευομένων περιοχών.

  13. Mike Miskis says:

    !!!

  14. Mike Miskis says:

    Πάνο, “ζέστανε μας” λίγο: Τι έχει σκεφτεί το εξερευνητικό σου μυαλό, όσον αφορά τις περιοχές που θα κινηθούμε/ψάξουμε?

  15. Παναγιώτης says:

    Θα προσπαθήσω το απόγευμα να σας δείξω το χάρτη της περιοχής για να έχετε μια ιδέα…

  16. Πάνο θα μας δώσεις και καμιά πληροφορία για τη διαμονή???

  17. Mike Miskis says:

    Η περιοχή δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα. Στον χάρτη το χωριό Λογγάς δείχνει κυκλωμένο από χαμηλές κορφές και οι υψομετρικές είναι αραιές. Δείχνει ιδανικό πεδίο για εξερεύνηση. Εξοπλιστείτε καλά, οι προγνώσεις δίνουν χιόνι και βοριά όλο το διήμερο.

  18. Παναγιώτης says:

    Χάρτης!! Έστω και καθυστερημένα… κάντε κλικ πάνω του για να τον δείτε μεγαλύτερο. Για να φτάσουμε στο Λογγά στρίβουμε δεξιά (υπάρχει ταμπέλα) σε διασταύρωση στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ που βρίσκεται στη μέση της απόστασης Τρίκαλα-Καλαμπάκα…Περνάμε από Κονίσκο-Γερακάρι κλπ.

    ΤΗΛ. ΞΕΝΩΝΑ: 24320-78191 Κος ΚΩΣΤΑΣ

  19. vlassis says:

    Feb 8 More Details
    Cloudy
    Overcast and breezy. Winds from the ENE at 20 km/h.
    Realfeel®: -14 °C
    Low: -5 °C
    Saturday, Feb 9More Details
    Cloudy
    Cloudy and cold. Winds from the ENE at 14 km/h.
    Realfeel®: 3 °C
    High: 3 °C
    Saturday Night, Feb 9More Details
    Cold
    Mostly cloudy and very cold. Winds from the NE at 6 km/h.
    Realfeel®: -8 °C
    Low: -7 °C
    Sunday, Feb 10
    More Details
    Rain & Snow
    Cloudy and cold; snow and rain at times in the afternoon. Winds from the NE at 6 km/h.

    http://www.accuweather.com/world-forecast.asp?partner=forecastfox&traveler=0&locCode=EUR|GR|GR049|KALAMPAKA&metric=1

You must be logged in to post a comment.