Για το ταξίδι στο Ιράν

Έχουμε τα πρώτα στοιχεία:
Ο ευγενικός κύριος Salarian της Ιρανικής πρεσβείας, περιμένει να του προσκομίσουμε συμπληρωμένες τις αιτήσεις για βίζα, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια μου. Την φόρμα της αίτησης θα την ανεβάσει ο Πάνος στο site μας, ώστε να μπορείτε να την τυπώσετε και να την συμπληρώσετε.

Το θετικό είναι ότι, σε αυτή τη φάση, δεν χρειάζεται να πάει ο καθένας χωριστά στην πρεσβεία για να παραδώσει την αίτηση. Τις στέλνετε σε μένα έτοιμες και τις δίνω στον κο Salarian. Θα σταλούν στη Τεχεράνη, μαζί με τα υπόλοιπα χαρτιά, και αν η απάντηση είναι θετική, τότε θα χρειαστεί ο καθένας αυτοπροσώπως να παραλάβει την βίζα του.

Όπως θα δείτε, στην αίτηση ζητούνται πολλά στοιχεία, σε σχέση με το ταξίδι (διάρκεια, σκοπός, ξενοδοχεία, τηλέφωνα επικοινωνίας δικά μας ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας την περίοδο που θα είμαστε στο Ιράν, τηλέφωνα στην Ελλάδα…) και σε σχέση με προσωπικά δεδομένα, αριθμούς διαβατηρίων, άλλα ταξίδια στο παρελθόν κλπ. Επίσης πρέπει να μου στείλετε δύο φωτό διαβατηρίου και ένα σύντομο βιογραφικό (επάγγελμα, ηλικία, ενδιαφέροντα, λόγοι που θέλουμε να επισκεφτούμε το Ιράν…).

Οι διατυπώσεις είναι λίγο αυστηρές, αλλά μιλάμε για εμπειρία ζωής… προτείνω να ετοιμάσουμε τα χαρτιά το συντομότερο ώστε να φύγουν για Τεχεράνη, και βλέπουμε τι θα απαντήσουν και τι θα γίνει.

Mike Miskis


71 Comments to “Για το ταξίδι στο Ιράν”:
  1. stelios says:

    Για κοιτάξτε και αυτό:
    http://www.who.int/countries/irn/en/

  2. stelios says:

    H5N1: Iran is on alert for the Avian Flu

    WHO recommendations relating to travellers coming from and going to countries experiencing outbreaks of highly pathogenic H5N1 avian influenza

    November 2005
    These recommendations are in line with phase 3 in the WHO 6-phase scale of pandemic alert: human infections with a novel influenza virus subtype are occurring, but the virus does not spread efficiently and sustainably among humans. These recommendations may change according to the change in the epidemiological situation and related risk assessments.

    WHO guidance for the application of measures before and during different phases of an influenza pandemic are summarized in the WHO global influenza preparedness plan issued in 2005.

    Advice to countries
    WHO does not recommend any restrictions on travel to any areas affected by H5N1 avian influenza

    WHO does not recommend travel restrictions to areas experiencing outbreaks of highly pathogenic H5N1 avian influenza in birds, including countries which have reported associated cases of human infection.

    WHO does not recommend screening of travellers coming from H5N1 affected areas

    WHO does not, at present, recommend the routine screening of travellers coming from affected areas. Local authorities may, however, usefully provide information to travellers on risks, risk avoidance, symptoms, and when and where to report should these symptoms develop.

    Advice to travellers
    WHO advises travellers to avoid contact with high-risk environments in affected countries

    Travellers to areas affected by avian influenza in birds are not considered to be at elevated risk of infection unless direct and un-protected exposure to infected birds (including feathers, faeces and under-cooked meat and egg products) occurs.

    WHO continues to recommend that travellers to affected areas should avoid contact with live animal markets and poultry farms, and any free-ranging or caged poultry. Large amounts of the virus are known to be excreted in the droppings from infected birds. Populations in affected countries are advised to avoid contact with dead migratory birds or wild birds showing signs of disease.

    Direct contact with infected poultry, or surfaces and objects contaminated by their droppings, is considered the main route of human infection. Exposure risk is considered highest during slaughter, defeathering, butchering, and preparation of poultry for cooking. There is no evidence that properly cooked poultry or poultry products can be a source of infection.

    Travellers should contact their local health providers or national health authorities for supplementary information.

  3. Γιώργος says:

    Έχουμε νέα για τη …σύνθεση της ομάδας???

  4. Musashi says:

    Στέλιο και η Ελλάδα είναι on alert for the Avian Flu!
    Jacob γιατί δεν έρχεσαι;;;

  5. Ιάκωβος says:

    Mike, ευχαριστώ για την πρόσκληση.
    Δυστυχώς, όμως, για μένα οι 3 συνεχόμενες εβδομάδες εκτός γραφείου είναι απο μόνες τους “όνειρο”…!!!

    Πάντως, όπως ειμαι σίγουρος και για την υπόλοιπη ομάδα, έτσι και εγώ, “θα είμαι μαζί σας συνεχώς”, και θα περιμένω εναγωνίως να σας δώ να γυρνάτε σώοι και αβλαβής με ένα ταράστιο χαμόγελο ικανοποίησης και χαράς ζωγραφισμένο στα προσωπά σας.

    Επίσης το φωτογραφικό ρεπορτάζ που θα ετοιμάσεται, ειμαι σιγουρος οτι, εκτος του οτι θα δικαιώσει απόλυτα την αποφασή σας γι’ αυτό το ταξίδι, θα αποτελέσει και πηγή έμπνευσης, ενέργειας και θαυμασμού για εμάς.

  6. Γιώργος says:

    Ιάκωβε, δεν θέλει κόπο, θέλει …τρόπο!!!

  7. Παναγιώτης says:

    Μάλλον κόλπο! θέλει Mr. Q…

  8. Ιάκωβος says:

    George,
    τράβα μας και εκείνη τη κλωτσιά που λέγαμε… !!! 🙂

  9. Mike Miskis says:

    Πρώτα ο Θεός, όλα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν. Άλλο ένα μεγάλο όνειρο της ομάδας πλησιάζει να γίνει πραγματικότητα, με πολλή επιμονή και δουλειά.

    Πιστεύω ότι αυτές οι εμπειρίες μας μαθαίνουν τελικά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα…

  10. Musashi says:

    Vaccination requirements

    IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF

    Capital: Tehran
    Altitude: 1150 m
    No vaccination requirements for any international traveller.
    Malaria: Limited risk—exclusively due to P. vivax—exists during the summer months in Ardebil and East Azerbijan provinces north of the Zagros mountains. P. vivax and P. falciparum exists from March through November in rural areas of the provinces of Hormozgan, Kerman (tropical part) and the southern part of Sistan–Baluchestan. P. falciparum resistant to chloroquine and sulfadoxine–pyrimethamine reported.
    Recommended prevention: II in P. vivax risk areas; IV in P. falciparum risk areas.

  11. Γιώργος says:

    Επειδή έχω λίγο μπερδευτεί. Πρέπει να κάνουμε κάποιο εμβόλιο ή κάτι άλλο πριν φύγουμε?
    Πρέπει να αποφύγουμε κάποιες περιοχές εκεί?

  12. Musashi says:

    Για τους μπερδεμένους: “No vaccination requirements for any international traveller.”

  13. Musashi says:

    Υγεία στο Ιράν (απο το site του Σωτήρη Χαϊμαντά )

    Το Ιράν είναι μια καθαρή χώρα για τα δεδομένα της Ασίας. Αυτό σημαίνει, ότι λαμβάνοντας κάποιες στοιχειώδεις προφυλάξεις δεν διατρέχετε κίνδυνο να αρρωστήσετε. Οι κλιματικές συνθήκες στο Ιράν είναι αυτές που μπορεί να σας προβληματίσουν περισσότερο: Υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι στο Νότο, υπερβολικό κρύο το χειμώνα στο Βορά.

    ελονοσία: ο κίνδυνος ελονοσίας είναι ελάχιστος και μόνο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου. Δεν χρειάζεται να λάβετε προφυλάξεις.
    ηπατίτιδα Α: Σας συμβουλεύουμε να εμβολιαστείτε εφόσον ταξιδεύετε σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. (Υπ’όψιν ότι η πρώτη δόση εμβολίου για προστασία από την Ηπατίτιδα Α γίνεται 4 εβδομάδες πριν το ταξίδι και η δεύτερη 6 εως 24 μήνες.)
    άλλοι κίνδυνοι για την υγεία: Το φαγητό στο Ιράν το βρήκαμε εξαιρετικό, ακόμα και στα πιο απλά ταβερνάκια. Οι πιθανότητες είναι μικρές να αντιμετωπίσετε διάρροιες. Στα ναργιλεδάδικα των χωριών δεν προσφέρεται επιστόμιο για τους πελάτες και όλοι καπνίζουν από τον ίδιο σωλήνα. Εμείς δεν πάθαμε τίποτα.

    Μπορείτε να πάθετε εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο αν δεν λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
    νερό Το νερό της βρύσης στην Τεχεράνη είναι απόλυτα ασφαλές και μάλιστα το βρήκαμε ιδιαίτερα γευστικό, συγκριτικά με αυτό της Αθήνας. Η ποιότητα του νερού διαφέρει από πόλη σε πόλη αλλά σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές. Δεν θα βρείτε εύκολα εμφιαλωμένο νερό γι αυτό θα καταλήξετε αργά ή γρήγορα σε εμφιαλωμένα ποτά και χυμούς.

  14. Musashi says:

    Μήπως έχεi σκεφτεί κανείς πως θα γίνει η επιστροφή της ομάδας από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα?
    (Ο Q θα κατεβεί Αθήνα π.χ.)

  15. Musashi says:

    Άνθρωποι και ήθη

    Οι άνθρωποι στο Ιράν είναι από τους πιο ζεστούς και φιλόξενους λαούς που έχουμε γνωρίσει. Θα αφήσουν τη δουλειά τους για να σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο, θα σας μεταφέρουν με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο όταν ψάχνετε για ταξί και με κάθε ευκαιρία θα σας κεράσουν ή θα σας καλέσουν στο σπίτι τους. Από τη δική τους πλευρά περιμένουν να δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό στις συνήθειές τους και τη θρησκεία τους και είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν κάθε σας λάθος. Να έχετε πάντα κάποιο δώρο όταν πηγαίνετε σε κάποιο σπίτι και αν αυτό είναι αδύνατο καλέστε τους για ένα κέρασμα έξω (οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που θα σας στοιχίσει όσο το πιο ταπεινό δώρο). Να βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε κάποιο τζαμί ή σε κάποιο σπίτι. (Για να πάτε στην τουαλέτα, υπάρχουν ειδικές παντόφλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο στο χώρο της τουαλέτας, είναι όμως αγενές να συνεχίσετε να τις φοράτε στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού). Ποτέ μην δέχεστε αμέσως κάτι (δώρο, πρόσκληση) χωρίς να έχετε αρνηθεί προηγουμένως δύο φορές. Μην ανοίγετε ποτέ συζήτηση για πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα και να εκφράζεστε πάντα με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους, για να μην εκθέσετε σε κίνδυνο τον συνομιλητή σας. Ποτέ μην καθόσαστε δίπλα σε κάποιο ντόπιο του αντίθετου φύλου, ακόμα και αν δεν υπάρχει άλλη ελεύθερη θέση, μην σφίγγετε το χέρι και αποφύγετε οποιαδήποτε σωματική επαφή. (Πολλοί παραμένουν όρθιοι ακόμα και σε πολύωρες διαδρομές με το λεωφορείο για να μην καθίσουν δίπλα σε ξένο άτομο διαφορετικού φύλου!) Μην αγγίζετε ούτε το δικό σας σύντροφο, μην κρατιόσαστε από το χέρι, εκτός αν είστε του ιδίου φύλου. Σε μερικά ξενοδοχεία μπορεί να αρνηθούν να σας δώσουν κοινό δωμάτιο με το/τη σύντροφό σας, αν δεν αποδείξετε ότι είστε παντρεμένοι! Μην ξεχνάτε ότι το “όχι” θεωρείται αγενές και θα σας δώσουν οποιαδήποτε άλλη διπλωματική απάντηση για να μη σας προσβάλλουν, κάτι που στους ξένους οδηγεί μερικές φορές σε παρεξηγήσεις. Τέλος σε καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εύκολο να προσβάλετε τόσο πολύ τους γύρω σας, όσο με το λάθος ντύσιμό σας. Τα ρούχα σας πρέπει να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και να μην τονίζουν τις καμπύλες του σώματος. Οι ξένες γυναίκες, δεν είναι υποχρεωμένες να φορούν τσαντόρ, αλλά πρέπει να έχουν καλυμμένο ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι τους. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαντήλι για το κεφάλι (ακόμα και μέσα στο ξενοδοχείο) και μια ρόμπα που θα αγοράσετε εκεί και θα την φοράτε πάνω από τα ρούχα σας. Αν αποφασίσετε να ντυθείτε με τσαντόρ, θα αντιληφθείτε αμέσως πόσο θα μεγαλώσει η εκτίμηση των γύρω σας!

    (απο το site του Σωτήρη Χαϊμαντά )

  16. Musashi says:

    Πάνο, γιατί γίνονται όλα Bold ρε φίλε;

  17. Γιώργος says:

    Κατά την επιστροφή θα θα μείνω στη Β. Ελλάδα (προσωρινά)

  18. Παναγιώτης says:

    Αποφεύγετε να γράφετε bold στα comments…
    Νερό εμφιαλωμένο υπάρχει παντού. Το μεγάλο μπουκάλι 20 λεπτά…

  19. Mike Miskis says:

    Hello!!
    O Hassan θέλει να του στείλουμε με mail την σελίδα με τα στοιχεία και τη φωτογραφία κατόχου, και τη σελίδα με τη βίζα, από όλα τα διαβατήρια.

    Ζωή, αύριο Δευτέρα θα έρθω από στη δουλειά σου για να σκαννάρουμε τα 4 διαβατήρια (Mike+Mike+Anna+Zoe).
    Οι υπόλοιποι φροντίστε να τα σκαννάρετε και να μου στείλετε τα JPG το συντομότερο με mail.

  20. Musashi says:

    Mήπως γίνεται να μας πει και τον λόγο o Hassan;

  21. Γιώργος says:

    Πήρα και την πράσινη κάρτα!!! Οπότε τελείωσα με τα χαρτια.
    Με το αυτοκίνητο δεν έχω τελειώσει ακόμη, αλλά αύριο θα είναι έτοιμο και αυτό…
    Φεύγουμεεεε!!!

You must be logged in to post a comment.