Φάε λάδι κ’έλα βράδυ

Κλασική φράση που ακούγονταν συνεχώς στα λιοτρίβια ,τέτοια εποχή και για τους επόμενους μήνες, κάμποσα χρόνια πρίν οι αυτοματισμοί και η τεχνολογία καταργήσουν το στοιχείο της ‘γιορτής’ που κυριαρχούσε όταν ερχόταν η ώρα να ‘βγεί’ το λάδι ιδίως όταν οι ‘λιές έρχονταν καλά’.

Οταν η υπόλοιπη ομάδα ‘μαχόταν’ στα χώματα της Βόρειας Ελλάδας εμείς βρισκόμασταν αρκετά πιό νότια στα Κύθηρα στo βιολογικά κτήμα “Κυθηρίς” της κας Ελπίδας Καλλίγερου για νά μαζέψουμε ελιές και νά ΄κάνουμε’ λάδι. Την ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την εμπειρία που μας φάνηκε μοναδική και θέλουμε να την μοιραστούμε μαζί σας.


Αρχικά απλώνονται τα σεντόνια κατω από τις ελιές.


Ο παραδοσιακός τρόπος μαζέματος με το χτενάκι.
Την επόμενη μέρα δεν αντέξαμε και πιάσαμε τα ραβδιστικά.


Αφού κατέβουν οι ελιές από το δένδρο γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα από κλαδιά και φύλλα,


..και οι ελιές μπαίνουν σε τσουβάλια.


Φτάσαμε στο λιοτρίβι και πρώτη δουλειά το ζύγισμα. Να δούμε πόσα ΄μουζούρια’ είναι.


Τα σακιά αδειάζονται σε αυτή την δεξαμενή και στην συνέχεια


οδηγούνται στο πλυντήριο


όπου αφού γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα από φύλλα και κλαδιά


οι ελιές πλένονται για να μεταφερθούν στη συνέχεια


στα σύγχρονα πιεστικά και να γίνουν ‘σμάρι’.


Τώρα αρχίζει η διαδικασία διαχωρισμού πλεόν του λαδιού από την πυρήνα με τη βοήθεια ζεστού νερού


που θερμαίνεται από τον καυστήρα που χρησιμοποιεί σαν καυσίμο


την ‘πυρήνα’


που έχει προκύψει από τον διαχωρισμό που είπαμε παραπάνω.


Στην συνέχεια με την βοήθεια πάλι του νερού


το λάδι καθαρίζεται , διαχωρίζεται από το νερό


και μαζεύευται σε δεξαμενές


απ’όπου θα γεμίσουν οι ‘λαδούσες’ που θα ζυγιστούν και θα παραδοθούν στον παραγωγό.


Ο πίνακας χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το ΄μερτικό’ του εργοστασίου.

Μετα την εμπειρία αυτη θα συνιστούσα σε όλη τη ομάδα όποτε έχει ευκαιρία να παρακολουθήσει η και να συμμετάσχει σε παρόμοιες διαδικασίες.Είναι εξίσου ψυχοθεραπευτικό με άλλες δραστηριότητες (θημηθείτε το τσεκούρι), βοηθάει στην αναζήτηση της αυτογνωσίας και στήν εκτίμηση των αγαθών που μας προσφέρει απλόχερα η φύση που καταστρέφουμε.
Αααα βοηθάει και εμάς να μάθουμε στα παιδιά μας οτι αυτά που τρώμε δεν φυτρώνουν στα ράφια των supermarket.

ΥΓ. Ντινάρα δεν κοιτάς του χρόνου να οργανώσεις κατι αντίστοιχο για το κρασί?


14 Comments to “Φάε λάδι κ’έλα βράδυ”:
  1. Παναγιώτης says:

    Μπράβο ΒΑΝΤ πολύ όμορφα. Φαντάζομαι πόσο καλά θα πέρασαν τα παιδιά. Να μας δώσετε να δοκιμάσουμε το λάδι σας. Ντίνο κανόνισε να φτιάξουμε κρασί και να το πιούμε…

  2. Mike Miskis says:

    Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση, με τις επεξηγηματικές λεζάντες στις φωτό.

    Το άρθρο είναι ειρηνικό και ηρεμιστικό, χρειάζεται κι’αυτό για ισορροπία. Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε την εμπειρία μαζί μας, συμφωνώ στο πλάνο της “οικογενειακής οινοποιίας Ντινάρα”!!!

  3. Musashi says:

    Όντως χαλαρωτικό το αρθράκι, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές που τα πράγματα γινόταν πιό αργά και οι άνθρωποι μάθαιναν να τα εκτιμούν περισσότερο, μπράβο Βαντάκια. Περιμένουμε σαλάτα σε διαβίωση με φασολάδα και λαδάκι από αυτό της φωτογραφίας!!

  4. Νikos says:

    Πολύ ωραία παρουσίαση! Δε μας έριχνες και μερικές φωτό από τα Κήθυρα, των οποίων η ομορφιά είναι ασύγκριτη, ως γνωστόν…
    Δε μου λες και κάτι άλλο… Το λάδι μηχανής, φτιάχνεται κι αυτό με παρόμοιο τρόπο?

  5. Mike Miskis says:

    Τα Κύθηρα προσφέρονται για ακραίες καταστάσεις (όπως λέγαμε σε άλλο post):

    Σκέψου: είσαι στον Λημνιώνα… μεσημέρι… ησυχία… σκιά στο δωμάτιο… λινά καθαρά σεντόνια… φυσάει λίγο ζεστό αεράκι… είσαι στο κρεβάτι αραχτός και διαβάζεις το τελευταίο Petersen’s Off Road… όταν βγαίνει από το ντους η Κάρλα Μπρούνι και σε ρωτάει… “μον σερί, πως το βγάζουν το λαδάκι?”

    …και μετά μου λες, γιατί βράζει το ATF…

  6. Νikos says:

    Καλά έχουμε ξεφύγει τελείως… Παντρεμένος άνθρωπος… Τσ,τσ,τσ… Εισαι έτοιμος να σχεδιάσουμε ανάρτηση την άλλη εβδομάδα?

  7. Ανδρέας says:

    Μηπως ο Βλασσης εχει ενταχθει σε καποιο προγραμμα αποτοξινωσης?

  8. Mike Miskis says:

    Για την ανάρτηση, είμαι οκ στο να τη σχεδιάσουμε, αλλά ο Νονός σου θέλει να μου κόψει επιταγή για να στη σχεδιάσω χάλια.
    Ανησυχεί βλέπεις μήπως είναι καλό…

  9. Ανδρέας says:

    Νικο την εχω ετοιμη ηδη.Παραγγειλε ενα καταρτι οκτω μετρων απο ΣΥΚΙΑ βαλτο στη θεση του οδηγου και μη σε νοιαζει τιποτε.Αγκυρα δεν χρειαζεσαι ,αλλωστε ειναι αγκυρα το αυτοκινητο το μονο που σου λειπει ειναι ενας πανεμορφος γκρεμος με ωραιο ακρογιαλι απο κατω για να το φουνταρεις.

  10. Ανδρέας says:

    ΠΡΟΣ ΠΑΚΗ.Ο Βαγγελης επειδη ειναι σεμνο παιδι δεν θελει να σου την πει γιατι δεν ασχολειται με το ΣΑΡΑΒΑΛΟ ΣΟΥ,το μονο που μου ειπε ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ειναι το εξης.Αν του ελεγαν να κανει τα συμβολαια ενος μεγαλου κυριλε και αξιολογου συγκροτηματος θα ασχολουταν με το συμβολαιο για την παραγκα της θιτσας στην ανω κατω περα Παναγια?

  11. Γιάννης says:

    Την ίδια απορία θα είχα και εγώ, αν δεν ήξερα την αλήθεια… Διότι στο υποθετικό ερώτημα που διατυπώνεις, είναι αυτονόητο ότι η παράγκα είναι το pajeroκουβαδάκι – playmobil – που έχεις το θράσος να αποκαλείς αυτοκίνητο. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο παπαροτουλίπας (για να μην ξεχνιόμαστε) Βαγγέλης δεν ασχολείται με το ΥΠΕΡΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ μου αλλά έχει πάρει εργολαβία τον κουβά σου, είναι άλλος, τον οποίο ξέρεις πολύ καλά ότι δεν μου επιτρέπεται να δημοσιεύσω, γιατί θα μας βάλει όλους μέσα το “ηθών”!

  12. Mike Miskis says:

    Κύριοι,
    beautyfuuuuuuuulll……

  13. Ανδρέας says:

    MΑΙΚ & ΜΑΙΚ χρονια σας πολλα και καλα.

  14. Dinos says:

    Ένα 4ήμερο έλειψα και οργιάσατε!
    Γιορτές, λάδια, απορίες…

    Πολύ μου αρέσει Βλάσση που σας αρέσουν τόσο πολύ τα Κύθηρα. Το οικόπεδο το πήρες?
    Ωραίο το μάζεμα της ελιάς, και μεγάλη εμπειρία για τα παιδιά. Μπράβο Φράντζα μου.
    Το άλλο για το κρασί δεν το κατάλαβα. Πολίτη με λένε, όχι Μπουτάρη… μήπως εννοείς μήλα?

    Αυτό το “φάε λάδι και έλα Μπρούνι” με τρέλανε Μιχάλη!

    Βλάσση ενδιαφέρομαι για αγορά. Πόσο το κιλό?

You must be logged in to post a comment.