Ισλανδία, η χώρα του πάγου και της φωτιάς

Βόρειος Ατλαντικός, 2-3 παράλληλους κάτω από τον 66ο, πυκνή ομίχλη, τρικυμία και στο κατάστρωμα κρύος δυνατός αέρας… Είμαστε πια στο καράβι της επιστροφής για Δανία, κουρασμένοι από τα τελευταία 900 χιλιόμετρα στο νησί.

Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω και να ταξινομήσω τις εικόνες του ταξιδιού. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια κατάσταση τρανς… Βγαίνω από κάποια εικονική πραγματικότητα και πηγαίνω που? Ήμουν εκεί? Γυρνάω πίσω, κλείνω τα μάτια και μπροστά  μου σχηματίζεται το τείχος από τα τεράστια πράσινα βράχια που κατακρυμνίζονται στη θάλασσα που αντανακλά το είδωλό τους… Μετά, η εικόνα ενός γρκίζου άγριου ποταμού που με τεράστια ορμή και πίεση κατεβάζει τα νερά και τις στάχτες των τελευταίων ηφαιστιακών εκρήξεων από τον αιώνιο παγετώνα… Η μεγάλη μάχη του νερού και της φωτιάς… Το ποτάμι βρυχάται και γκρεμίζεται δημιουργώντας ένα τεράστιο σπρέι σε ένα γιγαντιαίο βάραθρο. Στο βάθος οι γκρι ερημότοποι και από πάνω το μεγάλο σκοτεινό βουνό, η Hekla, φωτίζεται και καίγεται από τις τελευταίες αχτίδες του ήλιου, καυτοί πίδακες αερίων που εκρήγνυνται από τα έγκατα της γης… Ατέλειωτη ερημιά, κόκκινοι φιδωτοί χωματόδρομοι, σκόνη που χάνεται στο βαθύ μπλε και στη μέση η ηφαιστιακή καυτή λίμνη με τα κρεμώδη νερά…. Το τελείωμα του μαύρου, του γκρι, του καφέ και η αρχή το κόκκινου, του μπλε, του μωβ και σε ένα απειροελάχιστο διάστημα η νεφελώδης μυστηριακή πράσινη κηλίδα (ναι, ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί που την είδαμε)… Στη μέση το κρυστάλλινο νερό που αντανακλά τους αέρινους ταξιδιώτες, τα σύννεφα και πιο πίσω η βαθειά μπλε θάλασσα που εισβάλλει επιθετικά στο νησί… Όλα σε μία αέναη μάχη και ισορροπία μαζί, το νερό και η θάλασσα, τα σύννεφα και ο ήλιος, η έρημος και το πράσινο, η φωτιά και ο πάγος… Κάπου μέσα σε όλα αυτά τα trolls, τα είδαμε και είναι αλήθεια ότι ζουν σ’ αυτήν την άκρη της γης.

Μυθικό μέρος?… Τι λέτε? Και όμως υπάρχει στις εσχατιές του μεγάλου βόρειου ωκεανού, εκεί που η φαντασία και η πραγματικότητα γίνονται ένα, φτιάχνοντας το όνειρο, το μύθο και το παραμύθι.

(Σημείωση : ο πρόλογος είναι γραμμένος από τον Κωστή στο πλοίο της επιστροφής και τα σχόλια στις φωτογραφίες από μένα. Επίσης, όλες οι καλές φωτογραφίες είναι δικές μου.)

Κάθομαι τώρα από τον καναπέ του σπιτιού μου και χαζεύω αυτές τις εικόνες… Μου φαίνεται σαν ψέμα ότι ήμασταν εκεί. Λες και είχαμε χαθεί σε άλλη διάσταση. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να επαναλάβουμε ένα ταξίδι σαν και αυτό!


13 Comments to “Ισλανδία, η χώρα του πάγου και της φωτιάς”:
  1. Γιάννης says:

    Μαριέττα :

    “Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε θα πρέπει να σας περιγράφουμε όλον το χειμώνα τις εικόνες και τη μεγαλοπρέπεια των τοπίων που αντικρυσαμε τις τελευταίες 20 μέρες… Προσωπικά ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής μου: πολυχρωμα ηλιοβασιλέματα που κρατούσαν τρεις ώρες, σύννεφα που νιώθεις ότι τα αγγιζεις και περπατάς πάνω σε αυτά, έρημος που χάνεσαι στους κόκκους της και πλάι σου – όσο βλέπει το μάτι – ο παγετώνας.. Και το αποκορύφωμα η πιο όμορφη πρόταση κάτω από το Βόρειο Σέλας!
    Η παρέα έδεσε απόλυτα, τα τουτούνια ανταπεξήλθαν σε όλα τα τερέν – το Wrangleraki βέβαια πήγαινε καλύτερα 🙂 – και οφείλω να ομολογήσω ότι τα wild camping που κάναμε άξιζαν στο έπακρο την όποια ταλαιπωρία στο κρύο και τον αέρα, παρά τα παράπονά μου!
    Μακάρι να μπορέσουμε να σας μεταφέρουμε έστω και ένα μικρό μέρος απο όσα ζήσαμε. Σίγουρα όμως θα έχουμε όλον το χειμώνα μπροστά μας για να προσπαθήσουμε και για να προγραμματισουμε την επόμενη εξόρμηση στον κόσμο!!!”

  2. stelios says:

    Speechless… Breathless… Όλα μαζί! Απίθανο το ταξίδι σας παιδιά! Και συγχαρητήρια για την πρόταση, Mr. Pakis!

  3. Musashi says:

    Νομίζω το καλύτερο αφιέρωμα στο site μας! Καταπληκτικό απο κάθε άποψη! Βραβείο φωτογραφίας, βραβείο Pullinger για τα comments, βραβείο ασφαλούς οδηγησης, βραβείο ιδέας, βραβείο παρέας!!! Θέλω να κάνω τόσα σχόλια που το μυαλό φρακάρει!! ¨οσο για την επιγραφή στα ελληνικά στην φωτογραφία iceland666 (666;;;;; σύμπτωση) είναι απο το εδάφιο 14 απο την αποκάλυψη “Εἴ τις προσκυνεῖ τὸ θηρίον καὶ τὴν εἰκόνα αὐτοῦ, καὶ λαμβάνει τὸ χάραγμα ἐπὶ τοῦ μετώπου αὐτοῦ ἢ ἐπὶ τὴν χεῖρα αὐτοῦ” μετά το αλλάζει!!

  4. Mike Miskis says:

    Άργησα να γράψω γιατί, πρώτη φορά, είχα “χάσει τα λόγια μου” από τη μαγεία που μας μετέφερε το post. Είναι ίσως το καλύτερο ταξιδιωτικό αφιέρωμα που έχω διαβάσει στα Ελληνικά…

    Μπράβο σας για όλα, και για την ασφαλή επιστροφή.
    Πάκη, Μαριέτα, τις είπαμε ιδιωτικά τις ευχές για βίον ανθόσπαρτον.

    Τα αυτοκίνητα γύρισαν πίσω χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, ενώ πολλοί στοιχημάτιζαν για το αντίθετο. Κατα τύχη, είναι κυρίως άτομα που ταξιδεύουν συνήθως μέσα από διηγήσεις άλλων και σπανιότερα αυτοπροσώπως.

    Θα πρέπει να γράψουμε πάντως άρθρο “Wrangler TJ vs Defender Td5 in Iceland”…

    Μία ερώτηση:
    Κόσμο γνωρίσατε? Συνήθως οι ντόπιοι και άλλοι ταξιδιώτες αποτελούν μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

    Συγχαρητήρια. Ειλικρινά καμαρώνω που είστε κομμάτι της οικογένειας των Nomads.

    Μετά από αυτό, τι? (κάτι έχω κατά νου, αλλά αυτά από κοντά)

  5. Γιάννης says:

    Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Το post είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, αφού έπρεπε να περιορίσουμε σε λογικό αριθμό τις φωτογραφίες που θα βάζαμε, έχοντας να διαλέξουμε ανάμεσα σε πάνω από 5000 πραγματικά καλές φωτογραφίες.

    Mike Mour, διαβασμένο σε βρίσκω! Ως προς την αρίθμηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, είναι πραγματική σύμπτωση! Spooky;

    Mike Misko, η αλήθεια είναι ότι γνωρίσαμε ελάχιστους, μεταξύ αυτών οι διασώστες με τους οποίους μιλήσαμε για λίγο. Μιλάμε για τρελές ερημιές, αλλά και το πρόγραμμά μας δεν βοηθούσε καθόλου για γνωριμίες. Σκέψου ότι τις περισσότερες μέρες συναντιόμασταν με τον “πολιτισμό” μόνο το βράδυ, όταν ψάχναμε κανένα κάμπινγκ για να την πέσουμε.

    Σε κάτι πεδιάδες πάντως, γνωρίσαμε τον Θορ, ο οποίος δούλευε παλιά σε ταβέρνα στη Σκιάθο (!!!) και όταν έμαθε ότι ερχόμαστε από Ελλάδα κουφάθηκε τελείως. Άρχισε να μας φωνάζει “Papandreou!” (Ρε μας δουλεύουν μέχρι και οι Ισλανδοί…).

    O Μπιμπέκος επίσης, εκτός από κανά δύο μηχανικούς που γνώρισε λόγω του Land Rover, είχε μία πολύ καλή γνωριμία και με ένα τρελό παληκάρι στα αποδυτήρια του Blue Lagoon, από το οποίο δυστυχώς δεν βγάλαμε ούτε μία φωτό. Αυτά όμως από κοντά!!!

  6. Κωστής says:

    Πίσω πια στο default country…το οποίο δεν μου φαίνεται μίζερο και στενάχωρο, απλά διαφορετικό, πραγματικά τριτοκοσμικό που όμως έχει την γοητεία του…βλέπετε κι εγώ και η Ναυσικά κάναμε το απόλυτο reset. Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι βλέπεις τον κόσμο, τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και κυρίως τον εαυτό σου με τελείως διαφορετική ματιά.
    Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Πάκη για την πραγματικά αντικειμενική του οπτική, του αξίζει νομιζω το πουλιντζερ δημοσιογραφίας και το βραβείο (αντι-κίτρινου) δημοσιογραφικού ήθους.
    Πέρα από την πλάκα, τα αυτοκίνητα συμπεριφέρθηκαν καλά και νομίζω ότι μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη φορά…το σίγουρο είναι ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το τι έχει κανείς σαν όχημα για να ταξιδέψει, το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχή και μια μεγάλη καρδιά για να αποθηκεύει τις άπειρες συγκινήσεις.
    Νονέ ,όσο μας επίτρεψαν οι συνθήκες κάναμε γνωριμίες και το συμπέρασμα είναι ότι οι Ισλανδοί είναι ένας ωραίος , ανοιχτός και φιλόξενος βορειοευρωπαικός λαός. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ. Ήταν εμφανές ότι οι κοινωνία τους είναι χρόνια μπροστά από τις άλλες ευρωπαικές, ενώ είναι αστείο να κάνει κανείς τη σύγκριση με την ελληνική. Να σκεφθείς ότι ο κυριος Θώρ ,ο οποίος δούλευε 4 χρόνια στην Σίφνο (κε Πάκη), ήξερε για την κατάσταση στην Ελλάδα ,δεν φώναζε ” Papandreou” σε εμάς απλά αναφέροντας το μου εξήγησε ότι γνώριζε επάκριβως το φταίξιμο των ελλήνων πολιτικών και τη διαφορά της ελληνικής από την ισλανδική περίπτωση. Μου έκανε τρελή εντύπωση η συγκεκριμένη άποψη ενός ισλανδού αγρότη, ο οποίος μας έδωσε το τηλέφωνό του λέγοντας πως για ότι χρειαστούμε να του τηλεφωνήσουμε…σπάνιο πράγμα για τις ημέρες μας δεν νομίζετε? Κάπιοι άλλοι ντόπιοι σταμάτησαν για να μας ρωτήσουν αν χρειαζόμασταν κάτι ,στα κομμάτια της ερήμου. Αυτό προσωπικά δεν το έχω συναντήσει αλλού.
    Mike Mour σε ευχαριστούμε για την μετάφραση της συγκεκριμένης φωτό, όταν δε συνειδητοποιήσαμε (από το σχόλιο σου) την σύμπτωση με τον αριθμό, απλά κουφαθήκαμε.
    Εχουμε να σας πούμε πολλά ωραία …που θα γελάσετε πολύ…αυτά όμως απο κοντά.
    Φιλαράκια καλώς σας βρήκαμε και καλό μας χειμώνα.

  7. Ανδρέας says:

    THERE IS ONLY PAKIS GRAN TURISMO JEEP.
    Αυτός ο τίτλος αφιερωμένος στο αγνό και συνάμα ακούσιο ως αναφορά τις παρενέργειες σχόλιο του Μαικ .

    Δεν το συζητάμε το μέρος ειναι αλλού και αν φανταστείς οτι οι φωτογραφίες οσο καλές και να είναι παντα υπολείποντε της πραγματικότητας .
    Τι να πω φωτό κειμενα σχόλια των ταξιδιωτών δεν χορταίνεις να τα διαβάζεις και να μαγεύεσε απο τις εικόνες .
    Πάκη προσπαθώ να ακούσω την ησυχία που μου λες αλλά δεν νομίζω οτι μπορείς να πιάσεις το συναίσθημα σε αληθινό χρόνο .
    Κωστή το κείμενο της εισαγωγής όλα τα λεφτά .
    Ένα μεγάλο μπράβο και στα κορίτσια γιατί θέλει συστατικά για μια τέτοια εκδρομή που ως επι το πλείστον λείπουν απο το γυναικείο φύλο .

  8. Iakovos says:

    Πραγματικά, καθώς έβλεπα τις φωτογραφίες μου ερχόντουσαν διάφορα σχόλια για να σας γράψω… Στο τέλος όμως πραγματικά έμεινα άφωνος με ενα παγωμένο χαμόγελο στα χείλη…!!!

    Θα πω τώρα απλά, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την πρόταση… και θα προσπαθήσω να οργανώσω το λόγο μου και να εμπλουτίσω το λεξιλόγιο μου, για να μπορέσω να σας εκφράσω τα υπόλοιπα απο κοντά!!!

  9. Mike Miskis says:

    Κωστή, η αντικειμενικότητα του Γιάννη όσον αφορά τις συγκρίσεις των δύο οχημάτων που ταξίδεψαν ήταν εκπληκτική. Νομίζω ότι αν γινόταν δικαστικός άρχων θα υπηρετούσε υποδειγματικά τη ζυγοφόρο Θεά.

    Ανδρέα, το κείμενο σου πολύ καλό.

  10. Γιάννης says:

    Επειδή διακρίνω να πλανάται μία υποψία ειρωνίας ως προς την αντικειμενικότητά μου, την οποία νομίζω πως πολλάκις έχω αποδείξει, οφείλω να παραδεχθώ δημόσια ότι ο μουτζούρης υπήρξε άξιο αυτοκίνητο υποστήριξης του wrangler, υπερέχοντας μάλιστα – αισθητά – στον τομέα της οικονομίας, καθώς ο συμπαθής λέβητας κατανάλωσε κατά μέσο όρο 12 λίτρα μαζούτ/100 χιλιόμετρα, τη στιγμή που ο υψηλών επιδόσεων και τελευταίας σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας βενζινοκινητήρας του wrangler κατανάλωνε για την ίδια απόσταση κατά μέσο όρο 16,8 λίτρα βενζίνης.

  11. Musashi says:

    Δεν ξέρω αν η Νομαδικη καθημερινότητα σας φαίνεται πεζή αλλα όταν μου φτάνουν τέτοια σχόλια που μας δείχνουν μια άλλη εκονικη; πραγματικότητα, δεν αντέχω να μην σας τα δείξω!

    ´Πρέπει να έφαγα πολλές ώρες μελετώντας τις φωτογραφίες σας.
    Άνθρωποι σας και εσάς κάνουν και εμας να πειστούμε οτι τα όνειρα μπορούν και να γίνουν πραγματικότητα.
    Πηγή έμνευσης αλλά ταυτόχρονα και μια αυστηρή φωνή να φωνάζει “βλέπεις σήκω και ξεκίνα”
    Σας ευχαριστούμε πολύ
    Ν.Σ.¨
    Σχόλιο Απο το to4X4 στο άρθρο για την Ισλανδία.

    Τον ευχαριστούμε πολυ

  12. Dinos says:

    Τώρα τις είδα και έπαθα!!!

    Καλώς ήλθατε, θέλω να βρεθούμε…
    Πάκη Μαριέττα να ζήσετε ευτυχισμένοι!

    Τι να πω έπαθα…!!!

    Μακρά το καλύτερο post, ανεβάσατε τον πήχη!!!

    Θα το ξαναπώ! Έπαθα…!!!

  13. vlassis says:

    Τι να πει κανεις.
    Απλα μπραβο!!!!!
    Γιαννη ευχαριστω για την αφιερωση και σε παρακαλω να βγει το σημειο προτασης-borealis γιατι η Αλεξανδρα θα μου το κτυπαει καμμια δεκαετια και για τα δυο.
    Νομιζω οτι επιβαλλεται ζωντανη παρουσιαση

    ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ

    ΥΓ Μιχαλη που τα βρισκεις αυτα αγορι μου?

You must be logged in to post a comment.