Ανάμεσα σε All Terrain και M/T

Θυμάται κανείς αυτό το tread:
68540_TRAC_EDGE

Το θρυλικό BF Goodrich Trac Edge σταμάτησε να βγαίνει στο τέλος της δεκαετίας του ’90. Ήταν κάτι μεταξύ All terrain και Mud και ήταν πολύ δημοφιλές στο 750-16, το κλασσικό μέγεθος για Land Rover (32″). Τα είχα δοκιμάσει στο Defender μου και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις, πολύ ήσυχα στο δρόμο και “σχεδόν” Mud Terrain εκτός.

Από τότε το off road άλλαξε πολύ. Έγινε πολύ εξειδικευμένο, σε σημείο που τα Mud Terrain να θεωρούνται ανεπαρκή για off road, ενώ τα πολύ ειδικά, ακριβά και αποτελεσματικά εκτός δρόμου Simex, Bogger κλπ, είναι φυσικά “της κακιάς ώρας” στο ταξίδι. Ακόμα και τα Μ/Τ όμως, παρόλο που είναι καλύτερα από τα παλαιότερα στην άσφαλτο, είναι θορυβώδη και φθείρονται γρήγορα σε σχέση με τα Α/Τ. Από την άλλη τα Α/Τ παραμένουν ακατάλληλα για υγρές συνθήκες εκτός δρόμου, ακόμα και με πολύ χαμηλά κριτήρια.

Τι επιλογή έχει λοιπόν κάποιος που θέλει μεν να κινείται στη φύση, σε χιόνι, λάσπη και ήπιες εκτός δρόμου συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα θέλει να μπορεί να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις στην άσφαλτο με ησυχία και ασφάλεια? Η Dunlop έρχεται με μια νέα πρόταση, που θυμίζει πάρα πολύ το παλιό Trac Edge:
DunlopRoverMT
Λέγεται Rover M/T και είναι ένα ελαστικό για μεγάλα 4Χ4 και light trucks που υπόσχεται ήσυχη και άνετη κύλιση στην άσφαλτο, ταυτόχρονα με καλή (καλύτερη από ενός All Terrain) πρόσφυση εκτός δρόμου. Η πράξη θα δείξει, όπως πάντα, πάντως από τη διάταξη που έχει το πέλμα του πρέπει να είναι κάπως έτσι. Επιπλέον, οι πρώτες δοκιμές στην Αμερική δείχνουν καλή αντοχή των πλαϊνών σε σκισίματα από πέτρες, που ήταν το αδύνατο σημείο του Trac Edge και όλων των Goodrich γενικότερα.

Είναι σίγουρα μια πιθανή επιλογή για ταξιδιωτική χρήση. Λεπτομέρειες και πληροφορίες στο site του κατασκευαστή.

Mike Miskis


One Comment to “Ανάμεσα σε All Terrain και M/T”:
  1. Mike Miskis says:

    Δείτε και αυτό:

    …που είναι η αντίστοιχη πρόταση από την Goodyear. Η κατηγορία αυτή φαίνεται πως κερδίζει το ενδιαφέρον των κατασκευαστών και πάλι.

    Note1: Τα reviews για τα δύο παραπάνω ελαστικά, το Dunlop και το Goodyear είναι εξαιρετικά. Οι περισσότεροι χρήστες τα συγκρίνουν με το κλασσικό Α/Τ της Goodrich και δείχνουν να τα προτιμούν, τόσο εκτός ασφάλτου όσο και στον αυτοκινητόδρομο. Προσωπικά τα βρίσκω και πολύ όμορφα, όπως παλιότερα έβρισκα τα Trac Edge. Έχουν έναν αέρα ταξιδιού και περιπέτειας που λείπει τόσο από τα All Terrain, όσο και από τα καθαρά αγωνιστικά ελαστικά.

    Note2: Τα 2 αυτά ελαστικά δεν τα έχω βρει ακόμα στην Ευρώπη, παρά μόνο στις Η.Π.Α. Η Goodyear έχει το Dura Trac στη λίστα της αλλά δεν το έχω βρει πουθενά διαθέσιμο.

You must be logged in to post a comment.