“καλό το παραμύθι σου, αλλά δεν έχει δράκο..”

Αν ο δικός μας δράκος στέλνει Ρώσους μισθοφόρους και ελικόπτερα να μας πυροβολούν στους δρόμους, σημαίνει ότι ζούμε στη Λιβύη του σήμερα.

Αν μας στέλνει σωρό λογαριασμούς, απλήρωτους από μήνες, και μιλάει συνεχώς για την οικονομική κρίση, σημαίνει ότι πιθανόν ζούμε στην Ελλάδα, όπου το πρόβλημα μας δεν είναι η ύπαρξη του δράκου, αλλά τσακωνόμαστε με πάθος για να βρούμε ποιος π@$στης τον ξύπνησε.

Όταν φοράει ιατρική μπλούζα πάνω από το πουκάμισο του, σημαίνει ότι κάτι πραγματικά κακό μπορεί να έχει για ‘μας.

Υπάρχει όμως, πάντα. Μπορεί να είναι δράκος κοινός για πολλούς. Να είναι αυτός π.χ. που τους τελευταίους μήνες μας υπενθυμίζει τακτικά από την τηλεόραση πόσο ένοχοι πρέπει να νιώθουμε επειδή σαν Έλληνες έχουμε διαφορετική ψυχοσύνθεση από αυτή των καθαρόαιμων δυτικοευρωπαίων, πόσο πολύ πρέπει να προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε. Ή να είναι ο άλλος, που χρόνια τώρα μας προπαγανδίζει την Ελληνική μαγκιά και καπατσοσύνη που δεν έχουν οι “φλώροι” οι δυτικοί και γι’αυτό προσπαθούν να είναι παραγωγικοί, μιας και κατά βάθος δεν είναι μάγκες.

Οι φοβερότεροι δράκοι βέβαια δεν είναι αυτοί που τους μοιράζονται πολλοί. Είναι οι προσωπικοί δράκοι του καθενός, αυτοί που αράζουν μέσα στη ντουλάπα. Όπως και να το κάνεις, η προσωπική μας σχέση μαζί τους δίνει άλλη βαρύτητα στην ανάσα τους. Ιδίως οι παλιοί, μας έχουν γίνει απαραίτητοι μετά από τόσα χρόνια. Τόσο που, όταν δεν ακούγεται το ροχαλητό τους, μισανοίγουμε τη ντουλάπα να βεβαιωθούμε ότι είναι ακόμα εκεί.

Το παραμύθι που ακολουθεί μου το διηγήθηκε ένας φίλος. Το βρήκε σε ένα βιβλίο με παλιά παραμύθια της Ανατολής. Τι υπέροχο, ήταν περίπου έτσι:

—————————————————————————————————————————————————–
“Μια φορά κι’έναν καιρό, σε ένα πλούσιο χαλιφάτο της Ανατολής, ζουσαν δύο πλούσιοι Έλληνες έμποροι. Το εμπόριο χαλιών, μπαχαρικών και μεταξιού τους είχε χαρίσει αμύθητα πλούτη και ζούσαν ευτυχισμένα με τις οικογένειες τους.
Μια μέρα ο ένας έκανε τον περίπατο του στην προκυμαία, όταν από την αντίθετη κατεύθυνση είδε να έρχεται η ακολουθία του Πρίγκηπα. Ξαφνικά, ο Πρίγκηπας γλίστρησε και έπεσε στο παγωμένο νερό του λιμανιού! Ήταν φανερό πως δεν ήξερε κολύμπι. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Έλληνας έπεσε στο νερό και με ηρωϊκή προσπάθεια έσωσε τον Πρίγκηπα από σίγουρο πνιγμό!

Τον οδήγησαν στον πατέρα του παιδιού, που φυσικά δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον μεγάλο Χαλίφη. “Σου είμαι ευγνώμων, Έλληνα” του είπε ο Χαλίφης, “έσωσες τη ζωή του γιού και διαδόχου μου. Ζήτησε μου ότι θέλεις, και θα σου το δώσω. Αύριο σε περιμένω, εδώ στο παλάτι, για να μου πεις ότι επιθυμείς. Ότι μου ζητήσεις θα στο δώσω!”.

Όταν ο Χαλίφης έμεινε μόνος, μπήκε σε σκέψεις: “του είπα ότι θα του δώσω ότι μου ζητήσει”, σκέφτηκε, “κι’αν μου ζητήσει το βασίλειο μου? Πως μπορώ να το αποφύγω, χωρίς να παραβώ την υπόσχεση μου?”

Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια του γηραιού και σοφού Βεζύρη, που γνώριζε καλά τους Έλληνες. Ο Βεζύρης άκουσε τον προβληματισμό του και αφού σκέφτηκε λίγο ψυθύρισε κάτι στο αυτί του Χαλίφη.

Την άλλη μέρα, ο Έλληνας παρουσιάστηκε μπροστά στον θρόνο. “Μεγάλε Χαλίφη” είπε, “ήρθα για να σου γνωστοποιήσω την επιθυμία μου”.

“Καλωσήλθες, σωτήρα του γιού μου” του είπε ο Χαλίφης. “Πράγματι, όπως σου υποσχέθηκα, θα σου δώσω ότι μου ζητήσεις. Να ξέρεις όμως κάτι: ότι μου ζητήσεις, αφού πρώτα σου το δώσω, ύστερα θα δώσω το διπλάσιο στον άλλο Έλληνα έμπορο της πόλης μας. Τώρα, ζήτησε μου ότι θέλεις και θα γίνει δικό σου”

Μετά από μια μικρή σιωπή, ο Έλληνας απάντησε: “Μεγάλε Χαλίφη, η χάρη που σου ζητώ για την σωτηρία του παιδιού σου, είναι να μου βγάλεις το ένα μου μάτι”.

“Εγώ σου υποσχέθηκα πως θα σου δώσω, αλλά εσύ μου ζητάς να σου πάρω” είπε ο Χαλίφης. “Το αίτημα σου δεν γίνεται δεκτό. Πήγαινε στη δουλειά σου”.

Έτσι, αποδείχτηκε πως ο σοφός Βεζύρης, σωστά είχε συμβουλέψει τον Χαλίφη και πως ήξερε καλά την νοοτροπία των Ελλήνων. Από την πονηριά που έδειξε όμως, αναρωτιώμαστε μήπως είχε και αυτός Ελληνικό αίμα στις φλέβες του”
—————————————————————————————————————————————————–

Το είχαμε από παλιά οι Έλληνες… λες και η επιτυχία και η προκοπή του διπλανού μας είναι δική μας ζημιά. Την πάτησε ο έμπορος, ο δράκος μέσα του δεν τον άφησε να δεχτεί κανένα δώρο από τον Χαλίφη.
.
.
.
.

Evros Trophy 2011 - Extreme Class - Day 1
Αυτή η φωτογραφία είναι από ένα τμήμα της διαδρομής της 1ης μέρας στην Extreme Class του Εvros Trophy 2011. Ελπίζω να το δω και να είμαι παρέα με τους φίλους μου εκεί.

Σκεφτόμουν ότι αυτό που κάνει τα Trophy να μου αρέσουν τόσο πολύ είναι τελικά (όχι ο ανταγωνισμός, ούτε η αδρεναλίνη, αλλά…) ένα πολύ έντονο και απελευθερωτικό συναίσθημα που μάλλον οφείλεται στην αντιμετώπιση μερικών από τους δικούς μου δράκους σε ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθω δυνατός. Το συναίσθημα αυτό είναι βέβαια παροδικό, αλλά τα βρωμόστομα τέρατα που μια ζωή ροχαλίζουν στο ντουλάπι μου, καλά να πάθουν!!

Ίσως αν όλοι οι άνθρωποι ολοκλήρωναν με επιτυχία μία πολύχρονη ψυχαναλυτική θεραπεία να μην ένιωθε κανείς επιθυμία για τέτοιες εμπειρίες. Μπορεί, αν όλοι ήμασταν απόλυτα ισσοροπημένοι, να μην υπήρχαν extreme sports. Μπορεί να μην υπήρχε γενικά κανένα πάθος, να μην υπήρχε έρωτας ούτε τέχνη, να μην υπήρχε ούτε πόλεμος ούτε πόνος. Θα υπήρχε μόνο ήρεμη ευτυχία, αναπαραγωγή, πρόοδος και ευημερία. Η ανθρώπινη ιστορία θα ήταν ένα βιβλίο με μόνη τη φράση “και ζήσαν αυτοί καλά… κι’εμείς καλά”.
Λέτε κάπως έτσι να είναι η ζωή στον παράδεισο, σαν ένα παραμύθι χωρίς δράκο?

Πήγε περασμένες δύο. Καιρό είχα να σας ζαλίσω, άντε καληνύχτα!
Mike Miskis


11 Comments to ““καλό το παραμύθι σου, αλλά δεν έχει δράκο..””:
  1. Παναγιώτης says:

    Ωραίο, πολύ ωραίο.
    Η μεγάλη ντροπή με τον Καντάφι είναι ότι οι υποκριτές Δυτικοί του χτυπούσαν φιλικά τη πλάτη. Μέχρι και το έγκλημα του Λόκερμπι του συγχώρησαν. Και ο πρωθυπουργός μας του ζητούσε αυτόγραφα επειδή ήταν φίλος του μπαμπά του.
    Από τα λίγα που καταλαβαίνω η ψυχοθεραπεία δεν σκοτώνει τους δράκους γιατί είναι αθάνατοι. Το μόνο που προσπαθεί είναι να μας κάνει να μην τους φοβόμαστε και να ζούμε αρμονικά μαζί τους. Οπότε θεωρώ ότι ένας κόσμος μόνο καλός και αγαθός χωρίς πάθη είναι αδύνατος.
    Εύχομαι καλή επιτυχία στο ΕΑΤ. Θα προσπαθήσω να έρθω :).

  2. Mike Miskis says:

    Είναι απίστευτο αυτό με τη Λιβύη…

    Για το άλλο που γράφεις, ο ασκητισμός που συναντάμε σε μερικές θρησκείες έχει ως απόλυτο σκοπό την α-πάθεια, την απαλλαγή του ανθρώπου από κάθε πάθος. Η ψυχοθεραπεία ίσως στοχεύει σε περισσότερο ρεαλιστικά αποτελέσματα, όντως.

    Ένας δράκος που δεν τον φοβάσαι πια, δεν έχει χάσει όλο του το prestige?

    Μακάρι ρε φιλαράκι να έρθεις στο ΕΑΤ. Να δούμε πρώτα ποιοί και πως θα πάμε…

  3. Παναγιώτης says:

    “Ένας δράκος που δεν τον φοβάσαι πια, δεν έχει χάσει όλο του το prestige?”
    Ποτέ δε χάνει το prestige του γιατί ποτέ δε παύει να είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος δράκος. Απλά μαθαίνω να μην ενεργώ υπό την πίεση του φόβου που μου προκαλεί 🙂

  4. Mike Miskis says:

    Φιλαράκι, πως βάζεις αυτές τις φατσούλες?

  5. Mike Miskis says:

    Ελπίζω να μην παρεξήγησες αυτά που γράφω στο post. Εννοώ ακριβώς αυτά που γράφω και τίποτα άλλο 8)

    Ωραίες οι φατσούλες…

  6. Dinos says:

    😉

  7. Musashi says:

    Πολύ καλό το κειμενάκι Mike!!! Να πω δε ότι δεν υπάρχει Δράκος που δεν τον φοβόμαστε διότι ο Δράκος στον μύθο αντιπροσωπεύει τους φόβους μας, είτε τους προσωπικούς είτε τους κοινωνικούς/μαζικούς. Άρα αν δεν υπάρχουν Φόβοι δεν υπάρχουν Δράκοι. Οι χειρότεροι χωρίς αμφιβολία είναι αυτοί που συνδυάζουν και τις δυο όψεις, την προσωπική και την κοινωνική, διότι δεν σου δίνουν το περιθώριο να στηριχθείς σε κάποια απο τις δύο!! Σε αυτό στηρίχθηκαν όλα τα πολιτικοκοινωνικά συστήματα καθώς και οι θρησκείες. Στον Φόβο και το Δέος. Ο Φόβος είναι η δύναμη που μας σπρώχνει και το Δέος είναι η δύναμη που μας έλκει. Με αυτά τα δύο μπορούν να ελέγχουν τις μάζες, μαζί και μας.
    Οσο για το Καντάφι νομίζω ότι ο λαός εξερράγη και τώρα είναι αδύνατο να σταματήσει και επειδή η κοινωνική δομή της χώρας είναι τέτοια θα αργήσουν να ησυχάσουν τα πράγματα (μακάρι να εκτιμώ λάθος). Κωστή μου δύσκολο το ταξίδι φέτος!!

  8. Mike Miskis says:

    Χαίρομαι που σου άρεσε. Ενδιαφέρουσα και η δική σου άποψη, όπως και του Πάνου – και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους!!

    Για τη Λιβύη: “Κωστή μου δύσκολο το ταξίδι φέτος!!” —> Πράγματι έτσι δείχνουν τα πράγματα, γι’αυτό φέτος θα πάνε Ισλανδία, με τον Πάκη 😀

  9. Κωστής says:

    Ομορφο κείμενο Mike ,κι ακόμα πιο όμορφο το παραμύθι…για τους δικούς μου δράκους δεν έχω να πω τίποτα, εκεί που νομίζω ότι ξεμπερδεψα μαζί τους νατοι πάλι με κοιτάνε ίσια στα μάτια ,ζέχνουν και σαν άγριος εφιάλτης μου θυμίζουν οτι υπάρχουν και δεν θα φύγουν ποτέ,…, έχω μάθει να τους πολεμώ ,να ζώ και να συμβιώνω μαζί τους…
    Είναι έτσι ? μπορεί ,μπορεί όμως και όχι ,μπορεί να είναι κι αυτοί σαν τους άλλους τους δράκους -αυτούς που μοιράζονται όλοι οι ‘Ελληνες- τους σχεδόν ,τους δήθεν,τους εικονικούς ,τους μυθολογικούς…ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ,αυτή η πλέον σχεδόν χώρα, κάποτε γέννησε την μυθολογία που ουδεμία σχέση είχε φυσικά με το σημερινό μυθολογικό ελληνικό γίγνεσθαι.
    Όσο για το δράκο της Λιβύης, ε αυτός είναι πραγματικά αληθινός τόσο, που εμείς απλά δεν μπορούμε να φανταστούμε .Ελπίζω το συντομότερο να τον καταπιεί η μεγάλη έρημος, ο τόπος της αιώνιας λήθης, ο τόπος που μηδενίζεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
    Μέχρι τότε …So Long Sahara…το μεγάλο ταξίδι για τον μακρινό βορρά μόλις άρχισε…

  10. Κωστής says:

    Υ.Γ Φιλαράκι Mike Mour μας έχεις λείψει πολύ!!!

You must be logged in to post a comment.